Dziś chciałabym się z Wami podzielić dziecinnie prostym przepisem. Przepis pochodzi z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka i oryginalnie nazywa się "Owocowa Pychotka Sowy" :)
Składniki:
500 g jabłek (lub rabarbaru, ale tego jeszcze nie próbowałam)
2 łyżki cukru (biały lub trzcinowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do kruszonki:
1 szklanka mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru (tu użyłam biały)
masło do wysmarowania naczynia
ewentualnie bita śmietana do ozdoby :)
Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki. Następnie wsypujemy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem.
W osobnym naczynku mieszamy cukier z mąką ziemniaczaną i posypujemy tym proszkiem jabłka
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i zagniatamy z masłem. Jeśli masa wyjdzie za sucha, można dodać więcej masła. Bierzcie pod uwagę to, jakie macie naczynie i jak grubą warstwę kruszonki chcecie mieć. Mi ostatnio wyszła za gruba...
Z przygotowanego ciasta odrywamy małe kawałeczki i posypujemy nim jabłka. Na wierzch kładziemy wiórki masła.
Tak przygotowane jabłka wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni :)
Mąka ziemniaczana daje efekt takiego kisielu pomiędzy jabłkami, ale trzyma je też w miarę razem. Jeśli nie lubicie takiej zawiesiny, to myślę, że mąki ziemniaczanej można dodać mniej lub wcale :)
Takie jabłuszka nadają się świetnie na deser, podwieczorek czy nawet na śniadanie. Mamy właśnie sezon na jabłka, więc warto z niego korzystać!
Polecam książki kucharskie dla dzieci - przepisy w nich zawarte są proste w przygotowaniu a równie smaczne jak te bardziej skomplikowane.
Co sądzicie o tym przepisie? Jedliście kiedyś coś podobnego? Co myślicie o przepisach dla dzieci?
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Witaj :)
Będzie mi bardzo miło, jeżeli zostawisz konstruktywny komentarz :)
Komentarze typu "fajny blog, wpadnij do mnie" będą usuwane.
Nie zostawiaj linku do Twojego bloga, jeśli nie jest to konieczne! :)