1 sierpnia 2013

Dlaczego już nie piję coli zero, czyli trochę o aspartamie.

Kiedy kilka lat temu do sprzedaży weszła cola zero zapijałyśmy się nią z przyjaciółką jak głupie. Była mniej słodka (dobrze pasowała do wiśniówki :P), a do tego zero kalorii. Żyć nie umierać, prawda?
Później zaczęłam się odchudzać. Ale nie jakoś mądrze, tylko jak głupie ciele - 1200 kalorii z byle czego. A wiadomo, że im więcej produktów 'light' 'zero' 'bez cukru' się tam wciśnie, tym więcej będzie można zjeść. Także na imprezach piłam colę zero, na deser jadłam deserki sante 0% tłuszczu 0% cukru 0% jakichkolwiek wartości odżywczych.

Dlaczego teraz wolę sobie kupić puszkę normalnej, przecukrzonej coli? O tym niżej:


Najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam, zakamuflowany czasem jako E951. 

"Aspartam – jego cząsteczka składa się z trzech, niebezpiecznych komponentów. Są to:
  1. fenyloanalina
  2. kwas asparaginowy (ekscytotocyna – powstaje z normalnych neuroprzekaźników w mózgu, które umożliwiają komunikację między komórkami; powstaje jednak w momencie, kiedy stężenie ich jest zbyt duże – komórki są wtedy zbyt mocno pobudzone i obumierają)
  3. ester metylowy –> natychmiast po połknięciu przeradza się w metanol a więc alkohol, który jest groźną trucizną o toksycznym działaniu –> ten z kolei przekształca się w formaldehyd(związek, który nie jest rozkładany ani wydalany, tylko gromadzi się w naszych tkankach i nie ma możliwości pozbycia się go)."
Boimy się formaldehydu w odżywkach do paznokci. Wlewanie go bezpośrednio do swojego organizmu powinno być jeszcze bardziej niebezpieczne, prawda?

Dalej - ostatnio znowu zrobiło się głośno o parabenach, które mają rakotwórcze działanie. Okazuje się, że z aspartamem jest to samo:

"W Stanach Zjednoczonych Aspartam zaczęto spożywać na przełomie lipca i sierpnia 1983 roku i już w ciągu 1-2 lat od tego momentu, liczba przypadków nowotworów mózgu wzrosła 0 10%; cukrzycy o 30%; chłoniaka o 60%. Aspartam to neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę DNA. Może więc oddziaływać na wiele funkcji organizmu."

Gdzie najczęściej znajdziemy aspartam? 
  • Gumy do żucia
  • Napoje dietetyczne
  • Napoje izotoniczne
  • Produkty "bez cukru"
  • Witaminy rozpuszczalne w wodzie, np. pluszzzz
www.trenujmyrazem.pl

"Zaledwie jeden dietetyczny napój gazowany dziennie może podnieść ryzyko wystąpienia białaczki zarówno u mężczyzn, jak i kobiet oraz wystąpienie takich chorób, jak szpiczak mnogi i chłoniak nieziarniczy u mężczyzn."

O badaniach przeprowadzonych na ten temat można przeczytać TUTAJ

Co jest w tym wszystkim najstraszniejsze? 
Oglądałam kiedyś film dokumentalny na temat aspartamu. Autor badań, które wykazały jego toksyczne działanie opowiadał, że spotkał się z głównym producentem tego środka. Usłyszał od niego coś w stylu "gdybyśmy mieli uznać Pana badania za prawdziwe, musielibyśmy zaprzestać produkcji, a wie Pan, że nie możemy tego zrobić". 

Dlatego właśnie jak przeczytałam w "Projekcie Szczęście" tekst, że Gretchen w ramach zdrowego odżywiania posypywała sałatkę słodzikiem, zamiast polewać ją dressingiem, złapałam się za głowę. 

Ja osobiście nie słodzę nic, białego cukru używam tylko do pieczenia, a w domu mam zawsze ksylitol (cukier z brzozy) albo syrop z agawy, jeżeli mam ochotę np. dosłodzić kwaśny koktajl owocowy. Od słodzenia jest się bardzo łatwo odzwyczaić, a zastępowanie cukru słodzikiem jest moim zdaniem żadnym rozwiązaniem. Mimo wszystko uważam, że stary poczciwy biały cukier jest mniejszym złem, niż chemiczny wytwór amerykańskich koncernów. 

Jeżeli chodzi o dalsze ciekawostki w kwestii Coli, to na argentyńskim rynku na początku tego roku wypuszczono produkt o nazwie Cola Life, który jest słodzony cukrem i stevią (stevia to supersłodka roślinka, z której robiony jest naturalny 'słodzik'). Napój ten ma 18 kalorii w 100 ml, dla porównania zwykła cola ma 42 kalorie w 100 ml. Ciekawa jestem czy wprowadzą Colę Life do Polski - jeżeli tak, bardzo chętnie ją przetestuję. 

www.domposwojemu.blogspot.com

Ja mimo wszystko mam podejście, że generalnie życie jest niezdrowe i odmawiając sobie wszystkiego prowadzi do paranoi, ale w momencie, w którym mamy wiedzę, warto szukać alternatyw. W sieci sklepów Organic i w niektórych aptekach można na przykład kupić gumy do żucia słodzone ksylitolem ;)

Dla zainteresowanych tematem, pod TYM linkiem można obejrzeć dokument emitowany na kanale Planete. Z tamtego oraz TEGO linku pochodzą użyte przeze mnie cytaty. 

Nikogo do niczego nie namawiam, nie jestem lekarzem, dietetykiem ani chemikiem. Swoją wiedzę opieram na obejrzanych dokumentach i przeczytanych artykułach. I trzymam się teorii, że jeżeli coś zostało uznane przez jedne źródła za szkodliwe, a przez inne za nieszkodliwe, to bezpieczniej trzymać się tej mniej optymistycznej wersji. 

Myślę, że warto mieć komfort świadomego wyboru. Dlatego postanowiłam Wam o tym napisać :) 

I na koniec akcent optymistyczny: 


A Wy jak? 
Zwracacie uwagę na składniki w jedzeniu i napojach czy niekoniecznie? 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...