16 maja 2012

Śniadanie mistrzów #3 - otwieramy sezon na truskawki!

Taak! Można już kupić pierwsze, polskie truskawki :D 
Co prawda nadal kosztują po kilkanaście zł za kilogram, ale kurczę, to truskawki! :D

Z tej okazji postanowiłam zrobić sobie dzisiaj mocno truskawkowe śniadanie:



Placek otrębowy i koktajl


Placek przygotowuje się bardzo prosto:

Mieszamy otręby (jakieś cztery-pięć łyżek) z dwoma jajkami i smażymy. Otręby można zastąpić górskimi płatkami owsianymi. 
Ja smażę go na małej, teflonowej patelni bez tłuszczu - smaży się pięknie!

Zwykle jem go na słono jako podwieczorek czy nawet obiad, dzisiaj postanowiłam spróbować na słodko:
na wierzch poszedł jogurt grecki, łyżeczka miodu, cynamon i oczywiście truskawki.


Koktajl zrobiłam tym razem nie na mleku czy kefirze, a na wodzie gazowanej. 
Po zmiksowaniu bąbelków nie czuć, ale koktajl jest super puszysty!
Dla smaku dodałam kilka listków melisy z domowego ogródka i łyżeczkę syropu z agawy - trafiły mi się mało słodkie truskawki. 


Czyż nie wygląda cudownie ? :)

W takim śniadaniu jest chyba wszystko, czego człowiek potrzebuje z rana:
białko, węglowodany, trochę zdrowszych cukrów na rozruch i witaminy. 
Dodatkowo jest to niesamowicie sycące! 
Taki placek dzięki białku i dużej ilości błonnika naprawdę zapycha na dobrych kilka godzin, więc jeżeli macie taki problem, że zaraz po zjedzeniu śniadania znów jesteście głodne, to polecam!

Tylko pamiętajcie o tym, że z błonnikiem i otrębami nie należy też przesadzić, bo może Was zwyczajnie zatkać ;)

Buziaki!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...